Ik leef in mijn boek

Gastblog door Joke Pangrazio

In het leven gaan vele dingen moeizaam. Zit er iets tegen, stelt iemand je teleur, word je omringd met negativiteit. Zeker met sociale media is het moeilijk om daar de dag van vandaag aan te ontsnappen. Als je heel erg gevoelig bent en creatief, kan het leven soms als een gevangenis voelen voor je emoties. Bovendien hoor je vaak dat je bepaalde dingen niet mag denken of voelen, waardoor je dan ook nog het recht lijkt te verliezen op jezelf zijn. Daar heb ik het heel moeilijk mee omdat ik teveel waarde hecht aan wat andere mensen van me denken.

Het voelde letterlijk of alles stopte met draaien

Als ik schrijf, dan verdwijn ik in mijn eigen wereld. Waar ik de controle heb. Dan vloeien de woorden en kan ik dingen laten gaan die ik onbewust vasthield in mijn hart. Toen ik het bericht kreeg dat mijn eerste boek zou worden uitgegeven, stond mijn wereld even stil. Het voelde letterlijk of alles stopte met draaien. Ik hoorde niets meer. Ik zag niets anders meer dan die woorden die zeiden dat mijn droom uiteindelijk zou uitkomen. Op dat moment besefte ik pas dat ik al een hele tijd met een hand op de keel door het leven ging en dat ik weer kon ademen. Dat zijn emoties die we niet mogen uiten want ik ben toch gelukkig?

Waarom kan ik dan niet ademen?

Ik heb een prachtige dochter, een hardwerkende man, een dak boven mijn hoofd en ik ben gezond? Waarom kan ik dan niet ademen? Door dingen uit het verleden? Dat mag niet want dat is het verleden en dat moet je lossen. Door een negatief zelfbeeld? Dat is niet nodig want je bent goed zoals je bent. Door een dagelijkse sleur waar noch mijn emoties, noch mijn creativiteit hun uiting kennen? Doe er dan iets aan, alsof dat altijd zo gemakkelijk is. Alsof er geen duizend factoren zijn waar ik rekening mee moet houden in de keuzes die ik maak.

De realiteit even opzij zetten en meereizen naar Cathaichte

Elk puzzelstukje dat veranderd, kan er voor zorgen dat de puzzel niet meer compleet is. Al mijn hoop is nu gevestigd op dit, mijn eerste boek. Mijn kleine geluk. Niet alleen omdat schrijven mij voldoening geeft maar ook omdat ik hoop er andere mee te helpen. Als mijn eigen wereld op papier, ook voor iemand een anders even een ontsnapping kan zijn. Dat is wat ik ermeeer mee wil bereiken. De realiteit even opzij zetten en meereizen naar Cathaichte. Met mij. Want ik leef in mijn boek. In elk personage. In elke gedachten. In mijn wereld, waar ik mezelf kan zijn zonder dat iemand daar wat op te zeggen heeft en dat geeft mij zuurstof. Ik kan eindelijk terug ademen.

Joke Pangrazio

Het boek Cathaichte komt uit in maart 2023. Wil jij op de hoogte worden gehouden van de release laat dan een berichtje achter.