#Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen, wat is het wel en wat is het niet? Zelfvertrouwen, wanneer heb je het wel en wanneer heb je het niet? Na een bewogen jeugd was mijn zelfvertrouwen zoek. Het constant moeten aanhoren dat je niet goed genoeg bent, niet slim genoeg bent en je niets gaat bakken van je leven is de grootste miskukkel dat je je kind kan meegeven in zijn opvoeding. Door de jaren heen heb ik heel wat werk gehad om mijn zelfvertrouwen terug te vinden ik vond dat dit me aardig gelukt was tot ik ontslagen werd. Had het niet voelen aankomen vooral Omdat ik twee weken voor het ontslag nog een mail had gekregen waarin ik werd geprezen voor mijn diensten. Ik ging door een heel rouwproces en mijn zelfvertrouwen zat In de kelder, erger nog bijna met de riool mee weggespoeld. Ik ben eruit geklauterd en sta waar ik nu sta. Vol zelfvertrouwen!

Zelfvertrouwen in de kelder

Ooit zat mijn zelfvertrouwen in de kelder. Ik werd ontslagen en dat was me nog nooit eerder overkomen. In één keer gebeurde het me! Ik was net 50 en ik kwam in een outplacement traject terecht, een traject waarbij je begeleid wordt naar een nieuwe job. Ik ging door een rouwproces. Wat had ik verkeerd gedaan? Tuurlijk had ik ook fouten gemaakt maar waren die fouten wel noemenswaardig? Ik geloofde niet meer in mezelf en dacht dat ik geen baan meer zou gaan vinden. Ik was mezelf kwijt.

Weinig zelfvertrouwen is een tekort In het geloof in jezelf. Zelfvertrouwen is het idee dat we vormen van ons vermogen om met een bepaalde situatie die op ons afkomt om te gaan. Volgens de dikke van Dale is zelfvertrouwen het vertrouwen in de eigen kracht. Het gaat dus over het geloven dat iets haalbaar is en dat jij dat ook kunt.

Wat je denkt ga je voelen en wat je voelt ga je doen

Mijn jobcoach zei toentertijd dat ik een prima pad aan het volgen was alleen miste ik een boost. Wat je denkt ga je voelen en wat je voelt ga je doen. Als je positief denkt ga je je positief voelen en ga je ook positievere dingen doen. Je kunt het ook terugdraaien. Ga je positieve dingen doen ga je je ook positief voelen en denken.

Hoe kun je leren zonder fouten te maken?

In onze opvoeding en cultuur leren we bepaalde gedragingen aan. We worden geremd in ons zelfvertrouwen. We leggen de focus op dingen die niet perfect zijn, of anders kunnen, in plaats van successen te vieren. Bescheidenheid speelt ook een belangrijke rol,  je zet jezelf niet zomaar op de voorgrond. Het gevoel dat je geen fouten mag maken levert perfectionisme op. Maar hoe kun je leren zonder fouten te maken?

Signaal van het universum

Ik was al een tijdje bezig met coachopleidingen en ik kon al een beetje aanvoelen hoe dat ging bij zo’n outplacement. Ik kreeg de kans om opleidingen te volgen. Sowieso zat het in mijn hoofd mijn eigen praktijk op te starten. Ik was al minder gaan werken. Ergens heb ik waarschijnlijk al een signaal afgegeven aan het universum. Ik weet het niet. Het ontslag is achteraf gezien het beste wat me ooit is overkomen.

Beide benen weer op de grond

Ik schreef me in voor een cursus zelfvertrouwen. Ik werd in deze cursus weer met beide benen op de grond gezet en voelde dat ik wel belangrijk ben en dat ik uniek ben. Nu geef ik zelf deze opleiding. Ik leg graag uit wat ik geleerd heb in die opleiding en hoe ik jou kan helpen.

Ons verstand heeft de neiging om ons te projecteren In de toekomst in negatieve zin. Je maakt eigenlijk al een film in je hoofd. Zolang je niet de juiste tools krijgt om ermee om te gaan blijf je hangen in dit gedrag en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Je krijgt vaak ook lichamelijke klachten.

Accepteer en waardeer

Vanuit een helikopterview ging ik visualiseren,  van een afstand, met een positieve kijk. Het is belangrijk de situatie op dit moment te accepteren. Ik heb helpende gedachten ingezet bijvoorbeeld: ik vertrouw erop dat het steeds beter gaat. Fouten heb ik erkend als leermomenten. Ik heb bedacht wat mij uniek maakt en ik ben met affirmaties begonnen.

Ik geef mezelf regelmatig een schouderklopje en ik waardeer mijn talenten. Soms denk je dat jouw talenten niet goed genoeg zijn een ben je bang voor wat anderen denken en dan zit je weer In de kelder. Is dat wel zo? Soms moet je gewoon iets gaan doen, zonder doen leer je ook niets en krijg je geen zelfvertrouwen. Leer van je fouten en vier successen! Doen is een hele belangrijke, proberen is niet voldoende, je moet doen!

En heb je geen zelfvertrouwen vraag je jezelf dan af hoe het eruit zou zien als je wel zelfvertrouwen hebt. Zelfvertrouwen is de weg van de kleine stapjes. Het is niet altijd makkelijk maar stap voor stap kom je daar. Wat wil jij uiteindelijk bereiken? Pak een klein doel en maak geen te grote stappen in één keer. Is wat je wil ook concreet genoeg? Denk niet te zwart-wit, in niet of wel maar bijvoorbeeld in nog niet.

Zelfvertrouwen betekent niet dat je jezelf beter vindt dan ieder ander. Het betekent dat jij je niet hoeft te vergelijken met een ander.

Verzorg jezelf goed en blijf dicht bij jezelf!

Warme groet,

Nathalie